Håravfall Och Dess Vanligaste Orsakerna

håravfall

Hår är det andra snabbt växande vävnad i kroppen bara efter benmärgen. Hår växer ungefär 1 till 1,5 cm varje månad. Den genomsnittliga livslängden på ett mänskligt hårstrå är 2 och 7 år.

Barnen förlorar i genomsnitt 90 hår varje dag, som stiger till 120 av ålderdom. De flesta människor normalt skjul 50 till 100 hårstrån per dag. Detta brukar inte orsaka märkbar förtunning av hårbotten och hår eftersom nya hår som växer på samma gång.

Följande är några av de vanligaste orsakerna till håravfall:

Ärftlighet – Det är den vanligaste orsaken till håravfall och sker gradvis i ett förutsägbart mönster som manligt eller kvinnligt håravfall, som är vikande hårfäste och fläckar av skallighet i män och håravfall hos kvinnor respektive. Ärftlighet påverkar också vid vilken ålder man börjar tappa hår, graden av håravfall och omfattningen av skallighet.

Medicinska tillstånd

håravfall

Hormonella förändringar – Hormonella förändringar och obalanser som kan orsaka tillfälligt håravfall. Kvinnor ofta förlorar mer hår två till tre månader efter förlossningen på grund av att utsöndringen av mer östrogen hormon under graviditeten. Hormon nivåer påverkas också av sköldkörteln, så sköldkörtel problem som kan orsaka det.

Hårbotten infektioner – En ohälsosam hårbotten kan orsaka inflammation, vilket resulterar i håret falla. Huden villkor som leder till håravfall är seborroiskt eksem (mjäll), psoriasis och svampinfektioner såsom ringorm. När infektioner behandlas, hår allmänhet växer tillbaka.

Alopecia areata – Alopecia areata är en autoimmun sjukdom där immunförsvaret angriper hårsäckarna. Det sker lika för män och kvinnor. Orsaken är okänd, men det kan utlösas av stress eller sjukdom.

Järnbrist anemi – Detta är en av de viktigaste orsakerna särskilt i de som inte äter järn rik mat. Eftersom röda blodkroppar transporterar syre till cellerna i hela kroppen, hårsäckarna är berövas syre i människor med anemi.

Polycystiskt ovariesyndrom – villkoret, som kan börja så tidigt som vid 11 års ålder och orsakas av hormonell obalans i vilka äggstockarna producerar alltför många manliga hormoner.

Lupus – Lupus är en kronisk autoimmun sjukdom där kroppens eget immunförsvar angriper friska vävnader, inklusive hud, förutom andra delar av kroppen. Det kan orsaka håravfall. Sjukdomen drabbar cirka 1,5 miljoner människor och tenderar att slå kvinnor under sina fertila år.

Brist på protein – Om en person inte få tillräckligt med protein i kosten, kroppen får ransonera protein genom att stänga av hår tillväxt. Så man bör inte försumma tillräckligt intag av denna viktiga makronäringsämne.

Plötslig viktminskning – Plötslig viktminskning är en form av fysiskt trauma som kan resultera i håravfall. Förlust av hår tillsammans med märkbar viktminskning kan också vara ett tecken på ätstörningar som anorexia eller bulimi.

Mediciner – håravfall kan orsakas av läkemedel som används för cancer, artrit, depression, hjärtproblem, högt blodtryck och preventivmedel. Intag av för mycket A-vitamin kan orsaka det. Kemoterapi förstör snabbt cancerceller som delar sig, men samtidigt kan det också förstör snabbt delande celler som hår.

Andra orsaker

Under styling – Kraftig styling och hår behandlingar under åren kan orsaka håret att falla ut. Eftersom dessa metoder faktiskt kan påverka hår roten, så hår kan inte växa tillbaka.

Trichotillomani – Trichotillomani är en impulskontrollstörning, vilket gör människor att tvångsmässigt dra sitt hår. Det är ungefär som en tic att personen är ständigt spela och dra sitt hår, vilket tyvärr kan resultera i håravfall. Trichotillomani börjar ofta före 17 års ålder och är fyra gånger så vanligt hos kvinnor som hos män. De tillstånd som kräver specialiserad vård.

Den nedre raden

Håravfall är en av de vanligaste problem som de flesta av oss har, och därför kan vi köra från pelaren att bokföra för att hitta sin behandling. Ibland kan vi kunna hejda håravfall om vi stöter på en bra expert, men många en gång, vi kan inte styra det. Den ovan angivna orsaker kommer att ge oss en allmän förståelse för varför håravfall sker. Och detta kan hjälpa oss att undvika saker eller läkemedel för att inleda orsaka håravfall.

LEAVE A REPLY